KLIPPNING

Om din hund har en mjuk päls eller en ullig päls så kan vi utgå ifrån att den tillhör en av de många raser som skall klippas. Många blandraser ska också klippas, eftersom deras päls oftast blir just mjuk.

 

Frisyrer:
Om du t.ex. har en renrasig pudel så har du många olika frisyrer att välja på, alltfrån en enkel lammklippning där kroppen är kortklippt och benen har lite mer päls och med en hätta och långa öron till den mer specialiserade utställningsfrisyren babylejon. Många raser har en särskild frisyr som de skall visas i på utställningar, oftast med mycket mer päls att sköta och hålla ordning på.

 

Vardagsfrisyrer:
Om du tycker att det är besvärligt att sköta din hunds pälsvård när pälsen blir alltför lång så kan man i många fall göra hunden riktigt fin i en kortare vardagsklippning. Detta passar ofta Softcoated Wheaten Terrier, Kerry Blue Terrier, Cocker spaniel (både amerikansk och engelsk), pudel, bichon frisé och många andra.

 

Valpklippning:
De riktigt långhåriga raserna såsom shih-tzu, lhasa apso, malteser, yorkshire terrier, coton de tulear, bichon havanais m.fl kan vara riktigt svåra att sköta om pälsen skall vara i full längd. Man kan istället klippa av pälsen så att hunden får samma utseende som en valp. Det här är en fin lösning för de hundägare som gärna vill ha kvar det söta mjuka utseendet utan att helt klippa bort all päls.

 

Nedklippning:
Ibland kan behovet vara stort i att få hunden helt nedklippt, kanske blir hunden varm under sommaren eller så är pälsvården helt enkelt för svår att klara av. Då är en hel nedklippning med maskin oftast en bra lösning. Hunden blir helt kortklippt och det tar längre tid för pälsen att växa ut. Passar ofta newfoundlandshundar, pudel, bichon frisé, bichon havanais m.fl.