TRIMNING

Om din hund har en sträv päls så är det säkert så att den tillhör en av de raser som ska trimmas. Att trimma betyder att man rycker bort död päls, man använder alltså INTE sax eller klippmaskin. All päls plockas bort för hand och det är viktigt att arbetet görs noggrant och med omsorg. Det finns olika tekniker att göra detta, med bara fingrarna eller tillsammans med en s.k trimkniv. Man behöver också ta bort överflödig underull som gör pälsen mjuk, det gör man med hjälp av en ullkniv eller en ullkratta. En klippt strävhårspäls ändrar färg och struktur. Den blir ofta mjuk och lockig, svarta strävhår förändras till att bli silvergrå och den röda pälsen blir istället ljust vetefärgad! Om du inte är säker på om du vill ha din hund klippt eller trimmad, så rådgör alltid med din trimmare. Har man en gång valt att klippa sin strävhåriga hund är det ofta mycket svårt att trimma den igen. Det är bättre att trimma en extra gång än vad det är att klippa!

 

Nedstrippning

Det här är en metod som ofta används på sällskapshundar inom de strävhåriga raserna. Det innebär att man tar bort all lång päls och hunden får bara behålla den mjuka underullen. Taxen på bilden till vänster är resultatet av en nedstrippning. Detta passar ofta strävhårsterrierna samt taxar och strävhårsbasset (Petit basset griffon vendéen, Grand basset griffon vendeen och Basset Fauve de Bretagne)

 

Rullande päls

Det här kräver lite mer av dig som hundägare. Här försöker man behålla minst två lager av sträv päls för att på så sätt ha en ytterkostym och en kostym på tillväxt. Det här ger en sträv hård päls som är mycket bra på att tåla smuts och vatten. Hundar som skall ha dubbel päls behöver trimmas regelbundet, rekommendationen är c:a var 10-12:e vecka. Det här passar ofta schnauzrarna, westie, skotsk terrier, sealyham och andra raser som skall ha längre strävhårspäls.

 

Klippning

Om du inte vill trimma din strävhårshund så kan man givetvis klippa den i samma snygga frisyr som man skulle ha trimmat den. Detta passar ofta strävhårsraser med mycket krävande pälsvård såsom airedaleterrier eller för de hundar där hundens pälskvalitet eller hud inte tillåter trimning, förekommer bl.a. på westie, dvärgschnauzer m.fl. Väljer du att klippa din strävhårshund ingår det alltid bad i priset!